Help- mijn (pleeg)kind wil op social media

Een eigen nummer

Sinds afgelopen schooljaar, of specifieker nog: sinds de coronatijd, heeft Vera een eigen telefoonnummer 📞. Ze gebruikte al een poosje één van onze oude gsm’s om (via WiFi) filmpjes op te kijken en spelletjes op te spelen. Eigenlijk waren we voornemens haar pas vanaf groep 7 of 8 te voorzien van een eigen SIM kaart met telefoonnummer, zodat ze daarmee onder toezicht kon gaan oefenen en ons zou kunnen bereiken wanneer zij bijvoorbeeld zelfstandig naar school zou gaan fietsen (haar school staat op best een behoorlijk stuk fietsen van ons huis vandaan dus dat doet ze nu nog niet). Omdat Vera in de periode dat de scholen hun deuren moesten sluiten haar klasgenoten en vrienden/vriendinnen zó mistte en we het belangrijk vonden dat ze deze contacten warm kon houden, hebben we haar dus al eerder dan gepland een SIM kaartje gegeven. Wij kozen voor een Prepaid exemplaar, zodat we vooralsnog nergens aan vast zouden zitten qua abonnementskosten. Ze gebruikt dus nog steeds voornamelijk WiFi.

Zoeken naar afspraken

Samen maakten we een aantal afspraken over het gebruik van de telefoon en social media. Dit laatste vond ik nog best een zoektocht hoor! De balans vinden tussen begeleiden en loslaten is soms aardig ingewikkeld…😱 Daarom deel ik met jullie hoe wij dit met Vera hebben aangepakt, wat zij hiervan vindt en wat ze wel en niet mag. Wie weet heb je er iets aan!

YouTube

Op YouTube neust Vera al enige tijd rond. Vooral filmpjes van haar favoriete vloggers zijn geliefd. Wij luisteren hierbij met een half oor mee en zolang het allemaal netjes en leeftijdsadequaat is, vinden wij dit prima. Als we dingen horen die ons echt niet bevallen, zoals enorme scheldkanonnades, bespreken we dit met Vera. Eigenlijk is ze het dan meestal met ons eens dat dit geen leuke filmpjes zijn om te kijken en ze zoekt dit zelf ook niet op. We leggen haar ook uit dat bepaalde vloggers dingen gratis krijgen ter promotie en dat ze zo reclame maken voor dingen die voor andere mensen een hoop geld kosten en dus niet zomaar vanzelfsprekend zijn. Ook dit begrijpt ze best aardig. Het liefst zou ze een eigen YouTube kanaal beginnen, maar daarvan zeggen wij dat ze dat maar moet doen zodra ze 18 is 😊.

WhatsApp

WhatsApp was relatief nieuw voor Vera, omdat ze nu een eigen nummer kreeg werd dit voor haar beschikbaar. Wat ze het állerliefste doet is beeldbellen met vriendinnen. We hebben haar uitleg gegeven over hoe je een gesprek start en ook weer netjes afrond, want we merkten dat niet alle leeftijdsgenootjes dit deden. Sommigen hingen bijvoorbeeld ineens op. Vera weet nu dat dit niet normaal is en pakt dit zelf gelukkig anders aan. Soms vindt ze het nog lastig om aan te geven dat ze echt moet gaan ophangen, maar dit gaat wel steeds beter. Ze mag boven op haar kamer kletsen aan de telefoon, maar wel altijd met de deur open, zodat we haar kunnen horen. Af en toe controleren we de inhoud van haar berichtjes. Dat vindt ze niet leuk, maar als we haar uitleggen dat we dit doen omdat we haar wel kennen maar niet alle klasgenootjes die haar appen en dat we dus ook willen weten wat die aan haar schrijven, snapt ze het wel.

TikTok

TikTok vonden we een ingewikkelde. Qua privacy wordt er over dit medium niet altijd even positief bericht namelijk. Vera vindt het echter héél leuk mee te doen met allerlei dansjes en filmpjes maken vindt ze fantastisch, dus ze heeft haar eigen account, met hele strikte afspraken. Filmpjes maken mag ze alleen in onze aanwezigheid doen. Haar account staat op privé en ze krijgt een berichtje van iedereen die haar wil volgen. Dat ‘volgverzoek’ bespreekt ze dan met ons en pas dan mag ze iemand accepteren. Ze heeft dus alleen volgers die ze ook echt kent, allemaal leeftijdsgenootjes. Ikzelf heb ook een account aangemaakt zodat ik de boel kan volgen (oké er is dus één volger die ietsjes ouders is 😉).

Contact met ouders

En wat betekent dit dan voor Vera’s contact met haar ouders? Tot op heden stuur ik haar ouders iedere week een berichtje met foto’s om hen bij te praten over Vera’s afgelopen week. Met Vera hebben we besproken wat zij daarin prettig vindt, en zij kan zich hier gelukkig heel duidelijk over uitspreken: zij wil dat ik dit voorlopig blijf doen en heeft geen zin dit samen te doen. Ook geeft ze aan dat ze niet wil dat haar ouders haar telefoonnummer krijgen en/of haar gaan volgen op TikTok. Ze heeft dit zelfs aan haar ouders verteld tijdens bezoekmomenten. Zó knap van haar hoe ze hierin haar eigen behoeften kan aangeven en durft uit te spreken! Gelukkig reageerden beiden ouders hier begripvol op, ook knap van hen vond ik dat. In de toekomst zullen Vera’s wensen hierin waarschijnlijk veranderen, we blijven dit dan ook regelmatig met haar bespreken.

Overige sociale media zoals Instagram zijn gelukkig nog niet aan de orde. Voor nu vind ik dit allemaal al wel genoeg. En naar Facebook taalt Vera trouwens totaal niet (dat is natuurlijk ook écht voor stokoude mensen… zoals ik 🙈👵).

Zit jouw (pleeg) kind op sociale media? Wat zijn jullie afspraken hierover? Ik ben benieuwd. Ook tips zijn altijd welkom trouwens 💖!



Reacties

Best gelezen berichten