Collage

Op de school van Thomas wordt gewerkt aan de hand van thema’s. Een aantal weken lang staan de lessen geheel in het teken van een bepaald onderwerp, en worden alle knutselwerkjes, versjes en liedjes hierop toegespitst. Nadat afgelopen vrijdag het thema “de ijskraam” feestelijk werd afgesloten (jawel, met échte ijsjes, en ik mocht komen proeven!), werd deze week weer nieuwe materie ter tafel gebracht. De komende periode gaat de klas zich namelijk richten op “jouw familie” (een bijzondere overgang overigens, van die heerlijk koude versnaperingen naar je meest vertrouwde verwanten, maar dat terzijde). 

Uiteraard kwam de vraag om familiefoto’s mee te nemen naar school, voor het maken van een collage over dit onderwerp. Thomas wist zonder nadenken te vertellen wie er op de gevoelige plaat moesten worden vastgelegd: “mama, papa en Vera, allemaal samen”. Met enige moeite kregen we het voor elkaar: vier lachende gezichten op één eigenlijk te krappe selfie gepropt.
 
Mijn vraag welke personen er nog meer familie van hem waren, vond Thomas wat lastiger. Na een aantal suggesties van mijn kant vond hij het echter ook heel belangrijk om foto’s van zijn ouders en jongere zusjes te gaan verzamelen. Ook onze ouders, de oma’s en opa’s, werden niet vergeten. En zelfs de hond en natuurlijk zijn geliefde visjes moesten worden gefotografeerd, uiteraard met een trots grijnzende Thomas er naast. Want allemaal horen ze bij hem.

Met een envelop vol foto’s vertrok Thomas maandagochtend naar school. Ik bedacht me dat zijn collage er waarschijnlijk anders uit zal komen te zien dan die van zijn klasgenootjes. Gelukkig weten de juffen hoe het zit en heb ik her en der wat achterkanten voorzien van namen en een korte ondertiteling. Bovendien: wat voor de ander ingewikkeld kan lijken, is voor Thomas heel vanzelfsprekend. Dit wordt een overzicht van zíjn familie, allemaal samen, op één groot vel papier, zoals hij het zelf graag ziet. Misschien een beetje anders, maar wel helemaal compleet. 



Reacties

Best gelezen berichten