De vaas met duizend barstjes



(Vera heeft als baby bij ons gewoond en nadat zij een periode bij haar ouders heeft gewoond, werd zij nog voor haar 3e levensjaar acuut weer bij ons teruggeplaatst)


Vera was een vaas. Een hele mooie, glanzende, schitterende, maar vooral kostbare vaas.
Tevreden stond zij op een stevige sokkel, die haar een solide basis gaf, waarvandaan ze alles goed kon zien en ontdekken.

Op een dag ging de vaas verhuizen. Ze werd in een grote verhuisdoos gestopt en vertrok met een nog grotere verhuiswagen. Onderweg hotste en botste ze heen en weer in de doos en liep ze een paar kleine deukjes op. Ze werd naar een ander huis gebracht en op een andere sokkel gezet. Het was een mooi plaatje, alles leek te kloppen. De sokkel en de vaas pasten precies bij elkaar, allebei even prachtig.

Alleen, de sokkel was smal en wiebelig, en de vaas schommelde na een tijdje steeds meer heen en weer. Het schommelen werd kantelen en de vaas viel met een knetterende knal van de smalle sokkel, hard op de grond. In wel duizend kleine stukjes lag ze daar.

Snel en vluchtig bijeengeraapt kwam de vaas terug naar het huis met de stevige sokkel, waar zij in al haar scherpe scherfjes aankwam. De vaas in scherven was als een puzzel, maar dan een hele moeilijke. Het maken van zo’n ingewikkelde puzzel kost veel tijd, en soms is er hulp bij nodig. Met een heleboel lijm en met veel passen en meten, lukte het alle duizend stukjes van de vaas weer op zijn plek te krijgen.

De vaas staat weer op haar stevige sokkel. Mooi, glanzend, schitterend, maar vooral kostbaar. Maar wie heel, heel goed kijkt, ziet duizend kleine barstjes. De een wat dieper dan de ander. Sommigen bijna niet te zien met het blote oog.

Het maakt de kostbare vaas kwetsbaar. Het maakt dat de vaas het beste in een rustige hoek van de kamer kan staan, op een plekje waar het veilig is, waar ze alles kan overzien en waar niemand uit het niets achter haar kan komen staan. Het maakt dat de vaas het eng vindt om anderen dichtbij te laten komen, breekbaar als zij is. Het maakt dat de vaas, nog meer dan andere vazen, beschermd en gekoesterd moet worden, zodat zij kan blijven staan, kan blijven glanzen, kan blijven schitteren.

Zodat iedereen kan blijven zien hoe mooi, maar vooral hoe kostbaar zij is. 

Reacties

Best gelezen berichten