Pleegouders moeten snel kunnen omschakelen

'You are so lovely'. Het staat in glanzende gouden letters op de glazen pot vol roze snoepjes die ik in het middelste gangpad van de HEMA zie staan. "Kijk Vera", zeg ik enthousiast, "dat zou een leuk verjaardagscadeautje voor je mama zijn!" Vera is het direct met me eens en samen zoeken we er een bijpassend cadeautasje en een mooie verjaardagskaart bij uit. In de vorm van een hartje, want wat is mama lief. Met een beetje hulp van mij schrijft Vera een feestelijke tekst aan de binnenkant. Vanmiddag komt haar bijna jarige moeder op bezoek. Wat zal ze blij zijn als ze ziet dat Vera alvast een leuk presentje voor haar heeft!

Ikzelf merk echter dat ik even moet omschakelen. Eigenlijk vind ik de moeder van Vera namelijk helemaal niet zo 'lovely' op dit moment. Een uur geleden had ik de voormalig voogd aan de telefoon. Ze had een brief van de rechtbank ontvangen. Zowel de papa als de mama van Vera verzoeken de rechter om een veel uitgebreidere omgangsregeling. Slik. Toch weer naar de rechtbank binnenkort dus, net nu we dachten dat er eindelijk rust zou komen omdat we pleegoudervoogd van Vera waren geworden. Ik baal als een stekker. Waarom kunnen haar ouders niet inzien dat de huidige bezoekregeling echt al meer dan genoeg is voor Vera? Waarom is het zo lastig voor hen om verder te kijken dan alleen naar hun eigen behoeften? En vooral: waarom moet er toch altijd strijd blijven?

Natuurlijk snap ik ze, de ouders van Vera. Zij is hun kind, en je kind wil je het liefst zo vaak en zo dicht mogelijk bij je hebben. Ik zie echter ook in waarom dat in Vera's geval om allerlei ingewikkelde redenen niet zomaar kan. Ze is nu eenmaal enorm kwetsbaar en dat geldt ook voor haar papa en mama. Vanuit hun visie ligt dit echter totaal anders. Zij voelen zich onrecht aangedaan, zij missen hun lieve meisje, zij zullen altijd meer, vaker en verder willen. Ik begrijp het, maar het frustreert me ook enorm en maak ik me zorgen over de mate van onrust die een nieuwe rechtszaak zal opleveren bij alle betrokken partijen. Zucht.

Maar omdat ik nu eenmaal pleegouder ben, schakel ik om. Daar, middenin de plaatselijke HEMA. Omdat ik pleegouder ben koop ik de snoeppot met 'You are so lovely' erop. Ondanks het feit dat ik me vanbinnen eigenlijk een beetje boos voel. Omdat ik pleegouder ben zorg ik dat het gezellig is tijdens het bezoek van die middag, ondanks het feit dat ik bij binnenkomst zie dat ook bij ons thuis inmiddels de oproep van de rechtbank op de deurmat ligt. Pleegouders moeten snel kunnen omschakelen en regelmatig hun eigen gevoelens even kunnen parkeren. En op sommige dagen... is dat best een behoorlijke opgave.

Reacties

Populaire berichten